Deilig grovt brød med helkorn av havre!
Jeg tror at alle liker hjemmebakt brød, og det skjerper appetitten å variere litt på brødsortene!
Det finnes veldig mange gode oppskrifter å velge mellom, enten du skal bake grovt eller fint brød, baguetter, rundstykker eller knekkebrød. Eller andre typer bakst.
Det brødet jeg baker mest er et godt hverdagsbrød med helkorn av hvete. Brødet blir saftig, og det gjør at jeg holder meg mett lenge.
Jeg legger alltid korn, frø og nøtter (hvis det er noe av ingrediensene ) til bløt kvelden før jeg skal bake, da blir brødet ikke for hardt å tygge.
Til bløtlegging:
50 g helkorn av hvete
100 g solsikkekjerner, kan bruke gresskarkjerner isteden
50 g linfrø
100 g sesamfrø
4,5 dl kokende vann.
Røres sammen, tildekkes med plast og la bollen stå på kjøkkenbenken til morgenen etter.
Jeg bruker kjøkkenmaskin når jeg baker brød og gjærbakst. Da får jeg eltet deigen godt, og den blir smidig.
Jeg tilsetter i bollen med de bløtlagde kornene:
125 g grov sammalt hvete
125 g fin sammalt hvete
25 g fersk gjær ( eller 1/2 pk tørrgjær), som jeg
rører ut i ca. 3 1/2 dl lunkent vann.( 25/30 grader)
Tilslutt tilsetter jeg ca 500 g hvetemel.
Jeg kjører deigen i kjøkkenmaskinen i 10/12 minutter. Settes til heving tildekket med plast, ca 1 time.
Når deigen har hevet fra seg*, tar jeg den ut av bollen og deler deigen i to like store deler.
Jeg har på forhånd smurt to stk brødformer. Jeg former emnene til brød, og legger de i formene.
Pensler så brødene med vann og strør på sesamfrø eller grov hvete.
Jeg skjærer også to, tre hakk på toppen av brødene.
Settes så igjen til heving, tildekt i plast.
Når jeg har gjort dette pleier jeg å sette på stekeovnen. 200 grader ( jeg har ikke varmluft),
slik at stekeovnen er ordentlig varm når brødene er ferdige hevet, etter ca. 45 minutter.
De stekes ca 1 time på nederste rille i komfyren.
* Tips: For å finne ut at deigen er ferdig hevet, stikk en finger ned i deigen, blir hullet stående, (ikke siger igjen) er deigen ferdig hevet.
Jeg har latt meg inspirere av oppskrifter fra bøkene Brødbakst og fra Trines mat.
LYKKE TIL MED BRØDBAKINGEN !
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar